Nyhetsbrev 2015-06-04

Monsunen drabbar Nepal 

Vill du hjälpa oss? Använd BG 149-4723 och märk inbetalningen ”NEPAL”

 

Lövestad 03 juni 2015

Nu har vi skrivit mycket om Nepal sedan jordbävningen

Gudskelov så förblev barnhemmet Bona Fortuna stående. Inte en spricka syntes till.

Nu har vi gjort om huset till huvudkvarter för vår lilla nödhjälpsinsats, där Bona Fortuna är den gemensamma nämnaren.

Med hjälp av vår nya vän Sebastian Wilhelmsson, som i flera år har strävat med sin egen lilla biståndsverksamhet ”Thailandsprojektet”, för Thailands utsatta barn och mödrar, lyckades vi ganska tidigt i förloppet att etablera samarbete mellan Bona Fortuna (genom ADEC Nepal i Kathmandu) och Mission Nepal.

Vårt barnhem och folket på ADEC, som hjälpt till i byarna nord om Kathmandu, har därmed givits möjlighet att leverera ris, vatten, potatis och andra livsförnödenheter till människor som förlorat absolut allt.

I mer än en månad har Nepal upplevt hundratals efterskalv och det har slitit på humöret och energin hos både barn och vuxna.

I går hörde du kanske på nyheterna, att många barn saknar en skola att gå till, då många skolor rasade ihop under skalvet.

På Bona Fortuna har vi nu 18 officiellt inskrivna barn och Prakash Adhikari utför ett glimrande arbete som lärare och ”avledare” för ”våra barn” men även för många andra som kommer till Bona Fortuna från omkringliggande byar för att gå i skola.

Här ses några av de glada barnen på första skoldagen efter skalvet 25 april.

Jag vill gärna nyttja tillfället och tacka alla som redan har skickat bidrag till oss. Det behövs ännu lite mer än vanligt. Ute på landet var förödelsen störst och fortfarande saknas det mycket.

hus

Nu har monsunen börjat och folk behöver skydd mot vind och väder

Right Hand Aid är ju inte precis någon nödhjälpsorganisation. Vi har få resurser, men vi är på plats, där det händer. Samman med en grupp kvinnor har vi via ADEC Nepal lovat att finansiera en nybyggt by, Bona Fortuna Village, som håller på att uppföras 40 kilometer nord om Kathmandu på tomtmark intill en landsortsby som blev fullkomligt förstörd under skalvet 25 april.

Det är inte Älvsjöhus vi bygger!  Det är ”Bamboo-hus” med plåttak. Trettio kvadratmeter till en familj. Beräknat livstid ca: 36 månader. Pris 1.200 svenska kronor.

Vi har redan sålt 14 ”hus”. Vill du vara med och donera ett ”hus” till en nepalesisk familj. Som verkligen behöver det, i Nepal? Du får ditt namn på dörren som ett tecken på din solidaritet med människor som oskyldigt drabbats av naturens krafter, där de bor!

Skicka Kr. 1.200 till BG 149-4723 eller PayPal och märk inbetalningen ”HUS”

Glöm inte att skriva namn och E-post adress.

 

 

Ytterligare 14 av barnen hos oss på Bona Fortuna behöver få en fadder!

De färgsprakande bilder av trinda, glada barn, som vi hade hoppats att få med oss hem, när vi glada och förväntansfulla reste till Nepal den 23 april blev tyvärr lite mer vemodiga efterhand som det gick upp för oss vilken katastrof, som det Nepalesiska folket just utsatts för.

På vår web-site finns dock en liten sång, som vi lyckades få barnen att framföra dagen efter stora skalvet.

Här kan du se, hur du kan bli fadder till ett barn på Bona Fortuna:

http://right-hand.org/svenska/projekt/bona-fortuna/

Logo-nytt-high-int 

 

Framtiden för Right Hand Aid…

I början av maj blev jag – som ordförande i Right hand Aid – erbjuden jobbet som International Director för Hatune Foundation.

Det var ett jobb som jag trots min kommande 65 års-dag, inte kunde tacka nej till.

Hans-red-skjorta

Inte nog med att det öppnar en lång rad fler möjligheter för att hjälpa på plats, det ger också styrelsen i Right Hand Aid möjligheten att säkra projektet Bona Fortuna i överskådlig framtid.

Nya styrelsen kommer att skicka ut framtida riktlinjer inom kort.

För dig som är medlem eller givare i Right hand Aid kommer framtiden att teckna sig säkrare för igångvarande projekt och möjligheten för att påverka och ändra på utvecklingen runt om i världen ökas avsevärd.

Med andra ord: Medan Dina pengar fortsätter att användas 100% till det de är avsedda för kommer Din hjälp att bli mer effektiv, då vi ju blir de som både skapar och utvärderar  resultaten!

 

Via vår hemsida kan man donera en gåva via BG eller PayPal:
http://right-hand.org/svenska/support-us/

 

PS!
Vi har – genom Sebastian – daglig kontakt med flygbolaget Thai Airways, för att ordna med logistiken för “Vår” sändning biståndsmaterial, vi är utlovade ett mycket “reducerat pris” för transporten till Katmandu av dem.

För att hålla så många dörrar som möjligt öppna när det gäller just frakten, söker vi alternativa lösningar, har Du några förslag, så hör av dig!

 

Skriv eller ring om du har frågor – vi finns här dygnet runt!

 

Med vänlig hälsning

Hans Erling Jensen & Ewa Samvik
Right Hand Aid

http://right-hand.org

director@right-hand.org

Byggmästaregatan 3
27575 Lövestad
Sweden
SE 0707 85 57 50

DK 3151 2046